Stoffels en Scholten leiden The Passion

DOORNENBURG – Op 23 en 24 maart a.s. organiseren harmonie St. Caecilia en koor Jekadee uit Doornenburg hun uitvoering van The Passion. De muzikale leiding van het evenement is in handen van Emile Stoffels – dirigent van de harmonie – en Jarno Scholten – dirigent van Jekadee.

Naast hun muziekopleiding op het conservatorium hebben beide dirigenten zich ook gespecialiseerd in het schrijven van arrangementen voor orkesten en koren. Voor The Passion hebben zij voor bijna alle nummers speciale arrangementen geschreven. “In het maken van arrangementen voor zo’n grote groep gaat veel tijd en energie in zitten, maar dat is het helemaal waard.”, zegt Stoffels. “Het is altijd een hele opgave om alle muzikanten aan het werk te zetten en ze een interessante partij te geven, maar dat is ook bij dit concert zeker ook wel weer gelukt.” Scholten vult hem hierbij aan: “Er komt ook wel wat bij kijken, alleen al de keuze van de liederen die het verhaal muzikaal moeten versterken is al een hele klus.”

Naast het arrangeren is Scholten ook medeverantwoordelijk voor de inhoud van het verhaal dat verteld gaat worden. “Het is niet zomaar een verhaal. Het verhaal over de laatste drie dagen in het leven van Jezus. We benaderen het verhaal vanuit een andere invalshoek, namelijk die van een ooggetuige, Maria Magdalena aangevuld door een verteller die ons wat meer kan vertellen over de achtergronden en de paralellen met onze eigen tijd en leven.”

Beide muzikale leiders zijn lovend over de samenwerking tussen harmonie en Jekadee. “De inzet, enthousiasme en gedrevenheid van alle groepen is ook bij dit project weer ongelofelijk. Waar een klein dorp groot in kan zijn!”, aldus Stoffels. Scholten is het met zijn collega dirigent eens: “Het leek ons een mooie gelegenheid om samen op muzikale wijze een inspirerend verhaal op onze geheel eigen wijze te vertolken. Geïnspireerd door de “Passion” zoals we hem kennen van de televisie maar wel door onze eigen mensen en op onze eigen manier uitgevoerd. Het enthousiasme waarmee door alle deelnemers bijgedragen wordt is hartverwarmend.”

Dat het project ook breed gedragen wordt door de gemeenschap blijkt wel uit de run op de kaartjes waardoor het muziekspektakel al volledig is uitverkocht. Hieruit spreekt een grote betrokkenheid waar zowel harmonie als Jekadee zeer trots op zijn.