Waarom beginnen we met links?

Tim Roelofs, ons jongste talent op de trombone, liep vandaag tijdens het optreden voor Koninginnedag voor het eerst mee. Tim is een slimme jongen die niet alles zo maar klakkeloos aanneemt en verder denkt dan de meesten van ons. Als gevolg hiervan kwam hij dan ook met een hele simpele vraag waarvan geen van de muzikanten in de buurt direct een antwoord had. Ook de dienstplichtige muzikanten konden hem geen antwoord geven op zijn vraag: “Waarom beginnen we met marcheren met het linkerbeen?”

Aangezien niemand het antwoord paraat had, moet de vraag worden doorgespeeld aan Google en meneer G. kwam met de volgende verklaring:

  • “The reason is ease of use. Traditionally, when soldiers march, they carry their weapon on the right shoulder, so starting with the left foot seems more convenient. I don’t think there’s any historical explanation to the practice of starting with the left foot.”
  • “Yep! There is no written historical facts on why we start with the left foot when marching.”

Oftewel we hebben ons wapen – het instrument – in de rechterhand (hoewel dat lang niet voor iedereen geldt), dus beginnen met links is dan makkelijker. Of toch niet?!?